Deze wereld is geen ergernis waard

Verschijnt op 13 februari 2025

De podcast Deze wereld is geen ergernis waard is een vierdelige reeks over het leven en werk van de Antwerpse journalist en schrijver Roger Van de Velde (1925-1970). Van de Velde raakte bekend door zijn scherpe pen en zijn verhalen over mensen aan de rand van de samenleving. Zijn leven nam een tragische wending toen hij als maagpatiënt verslaafd raakte aan het geneeskundig ‘wondermiddel’ Palfium. Deze verslaving leidde tot internering, opsluiting in Belgische gevangenissen en uiteindelijk tot zijn vroegtijdige dood.

Deze podcast, geproduceerd door Hulpkas Kwadraat, heeft als doel het bijzondere levensverhaal van Van de Velde te vertellen en actuele onderwerpen als verslaving, mentale gezondheid, censuur en internering bespreekbaar te maken.

De cast bestaat uit Josse De Pauw (Roger Van de Velde), Kristien De Proost (zijn vrouw Rosa Verboven), Marcel Vanthilt (verteller) en Ellen Van Pelt (biografe).

De muziek voor deze podcast werd gecomponeerd door Gerrit Valckenaers.

Met unieke brieffragmenten en opmerkelijke inzichten brengt de podcast een eerbetoon aan een schrijver die zelfs in de meest duistere tijden de kracht van woorden nooit losliet.

De podcast verschijnt op 13 februari 2025, ter gelegenheid van wat Roger Van de Veldes 100e verjaardag zou zijn geweest.

(beschikbaar via soundcloud, spotify, apple podcasts)

Deze wereld is geen ergernis waard

De podcast “Deze wereld is geen ergernis waard” is een vierdelige reeks over het leven en werk van de Antwerpse journalist en schrijver Roger Van de Velde (1925-1970). Van de Velde raakte bekend door zijn scherpe pen en zijn verhalen over mensen aan de rand van de samenleving. Zijn leven nam een tragische wending toen hij als maagpatiënt verslaafd raakte aan het geneeskundig ‘wondermiddel’ Palfium. Deze verslaving leidde tot internering, opsluiting in Belgische gevangenissen en uiteindelijk tot zijn vroegtijdige dood.

Deze podcast, geproduceerd door vzw Hulpkas Kwadraat, heeft als doel het bijzondere levensverhaal van Van de Velde te vertellen en actuele onderwerpen als verslaving, mentale gezondheid, censuur en internering bespreekbaar te maken.

De cast bestaat uit Josse De Pauw als de stem van Roger Van de Velde, Kristien De Proost als zijn vrouw Rosa Verboven, Marcel Vanthilt als verteller en Ellen Van Pelt als biografe.

Met unieke brievenfragmenten en opmerkelijke inzichten brengt de podcast een eerbetoon aan een schrijver die zelfs in de meest duistere tijden de kracht van woorden nooit losliet.

De podcast verschijnt op 13 februari 2025, ter gelegenheid van wat Roger Van de Velde’s 100e verjaardag zou zijn geweest.

(beschikbaar via soundcloud, spotify, apple podcasts)

#1. De schoonste stiel ter wereld (1925-1961)

De opkomst van een literaire stem

De eerste aflevering introduceert Roger Van de Velde als een veelbelovende jonge schrijver en journalist in het Vlaanderen van de jaren vijftig en zestig. In Boom, waar Van de Velde werd geboren en opgroeide, ontdekken we zijn vroege jeugd. Na het vroege verlies van zijn vader neemt zijn moeder een centrale rol in zijn opvoeding op zich. Van jongs af aan is Van de Velde gefascineerd door literatuur. Op 13-jarige leeftijd schrijft hij zijn eerste brief aan Willem Elsschot, die hem aanmoedigt en inspireert om zijn schrijverschap verder te ontwikkelen. Zijn scherpe observatievermogen en liefde voor taal ontwikkelen zich verder tijdens zijn journalistieke werk, waarin hij schrijft over de menselijke conditie, maatschappelijke ongelijkheid en de strijd van de zwakkeren in de samenleving. Zijn leven lijkt voorspoedig te verlopen wanneer hij Rosa ontmoet, de vrouw met wie Van de Velde later trouwt. Maar het prille geluk van het jonge paar wordt overschaduwd wanneer Roger ernstige maagklachten krijgt die hun toekomstplannen onder druk zetten.

#2. Een dramatische wending (1961-1963)

Verslaving en verval

In deze aflevering wordt Van de Veldes verslaving aan het pijnstillende middel Palfium belicht. Wat begon als een medische behandeling tegen ondraaglijke maagpijn, groeit uit tot een allesbepalende en een destructieve kracht in zijn leven. Van de Velde raakt zwaar verslaafd en wordt, door de willekeur van een gerechtspsychiater, geïnterneerd. Het gebrek aan adequate behandeling zorgt ervoor dat hij telkens opnieuw hervalt en zijn verslavingsproblematiek niet weet te overwinnen. Zijn afhankelijkheid leidt tot een eindeloze lijdensweg van herval, herhaalde internering en maatschappelijke uitsluiting.

#3. Galgenaas (1964-1968)

Censuur en gevangenschap

De derde aflevering richt zich op de periode waarin Van de Velde wordt opgesloten in psychiatrische instellingen en gevangenissen. Ondanks de mensonterende omstandigheden waarin hij zich dient overeind te houden, slaagt Van de Velde erin om zijn ervaringen neer te schrijven. De verhalen die hieruit voortkomen zijn ongeziene parels in de Nederlandstalige literatuur. Toch brengt zijn schrijven nieuwe problemen met zich mee. Na de publicatie van Galgenaas, zijn eerste bundel gevangenisverhalen, wordt Van de Velde slachtoffer van strenge censuur. Maar zelfs deze onderdrukking weerhoudt hem er niet van om te blijven schrijven.

#4. Recht op antwoord (1969-1970)

Een nalatenschap van woorden

Naast zijn verhalen schrijft Van de Velde in de gevangenis ook Recht op antwoord, een pamflet waarin hij het gerechtelijk systeem van censuur, internering en het gebrek aan behandeling scherp analyseert. Met het oog op de hedendaagse internerings- en gevangenisomstandigheden blijft deze aanklacht, zelfs na meer dan vijftig jaar, brandend actueel. Recht op antwoord zorgt er uiteindelijk voor dat Van de Velde in 1970, na jaren van opsluiting, vrijkomt. Hoewel hij jong stierf, leeft zijn nalatenschap voort in zijn boeken en in de maatschappelijke discussies die hij inspireerde.

Technische en artistieke kenmerken

Productie: Hulpkas Kwadraat

Scenario: Geert Breës, Wim Jammaer, Ellen Van Pelt

Regie en montage: Wim Jammaer

Muziek: Gerrit Valckenaers

Sound design en mixage: Wederik De Backer

Artwork: Jirka De Preter

Cast: Josse De Pauw, Marcel Vanthilt, Ellen Van Pelt en Kristien De Proost

Met dank aan al onze medewerkers en het Letterenhuis.

Hopelijk hebt u genoten van ‘Deze wereld is geen ergernis waard’. Blijf ons financieel steunen via de steunactie! Wij zijn u dankbaar! https://steunactie.be/actie/deze-wereld-is-geen-ergernis-waard/-36305  

Met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) van de Vlaamse overheid, deAuteurs en alle mensen die via crowdfunding financiële steun gaven.